Milieubewust afdrukken

Lagere printkosten in je kmo? Sensibiliseer je gebruikers!

Minder afdrukken kost je bedrijf minder geld en is beter voor het milieu. Wil je als bedrijf minder afdrukken, dan is het noodzakelijk dat al je medewerkers mee naar dat doel streven. Maar hoe krijg je iedereen zover? We geven je alvast enkele tips mee om een duurzaam printbeleid te introduceren in je kmo.

Van bovenaf of breed gedragen?

Je kunt uiteraard vanuit de directie een beslissing uitvaardigen en een limiet op de afdruktaken opleggen. Wanneer je die beslissing niet motiveert of alleen maar naar kosten verwijst, zullen je medewerkers zich echter weinig betrokken voelen en niet echt geneigd zijn hun afdrukgedrag te veranderen. Je creëert meer betrokkenheid door je werknemers het gevoel te geven dat ze samen met heel het bedrijf naar een duurzaam doel streven: de milieu-impact van je kmo verkleinen. Duurzaamheid is namelijk een thema dat ongeveer iedereen aanspreekt, en veel mensen willen zich inzetten voor het milieu. Dankzij jullie inspanningen krijgt je bedrijf bovendien een positief, milieubewust imago.

Technologische tools snellen je te hulp

Beslissingen en beloftes zijn één ding. Goede voornemens volhouden, is iets moeilijker. Daarom kun je een beroep doen op tools die jou en je medewerkers bewust maken van de kosten van elke potentiële printopdracht – zowel voor het bedrijf als voor het milieu. Zo kunnen ze op een bewustere manier beslissen of ze een afdruktaak alsnog willen laten doorgaan. Zulke tools geven gebruikers ook tips om te besparen en om de impact van een print zo beperkt mogelijk te houden. Stuur je een enkelzijdige printopdracht in kleur door, krijg je de suggestie om ze dubbelzijdig en in zwartwit te drukken. Tegelijk zie je hoeveel je uitspaart ten opzichte van de originele taak. Op die manier maak je de besparing en de milieu-impact meteen tastbaar voor elke gebruiker. Beheerders en gebruikers kunnen aan de hand van dashboards hun prestaties opvolgen en vergelijken met de rest van het bedrijf. Zo wordt iedereen nog meer gemotiveerd om slimmer en bewuster te printen. Tegelijk kan er een motiverend beloningssysteem aan de tool gekoppeld worden, waarmee je de gebruiker die gedurende een bepaalde periode het meeste heeft bespaard, in de bloemetjes zet.

Xerox® Print Awareness Tool helpt je besparen op je afdrukkosten

Kortom, door je personeel te sensibiliseren over hun printgedrag …

  • Verbruik je minder papier en toner en creëer je minder afval.
  • Verbruik je minder elektriciteit en verklein je je CO2-voetafdruk
  • Bescherm je het milieu

Met zijn Print Awareness Tool ontwikkelde Xerox een handige en gebruiksvriendelijke oplossing om je bedrijf te helpen efficiënter en duurzamer te printen, inclusief bruikbare tips.

Slimmer printen en besparen op je drukkosten? Lees hier alles over de Print Awareness Tool!

Graag meer informatie over milieubewust omgaan met print ?

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.