Wat zijn de uitdagingen van thuiswerken ?

Na de verplichte lockdown en de blijvende dreiging van Covid-19 blijft thuiswerk in veel situaties aangewezen. Maar is thuiswerk in elke werksituatie wel voordelig? Wat zijn de uitdagingen? Enkele overwegingen. 

Een functionele werkplek…maar dan thuis

Het creëren van een goed functionerende en goed ingerichte werkplek op het thuisfront doet ons nadenken. Sta eens even stil bij deze 4 bedenkingen: 

  • Bedrijfsgevoelige informatie 
    Hoe gaan we om met bedrijfskritische informatie die thuis wordt geraadpleegd en verwerkt? Hoe laten we teams van medewerkers ‘gevoelige’ informatie veilig delen zonder dat externe blikken kunnen meekijken?  
  • Toegang informatie 
    Hoe krijgen thuiswerkers toegang tot alle informatie en bronnen die ze nodig hebben? Neem een thuiswerkende bankbediende  die toegang moeten hebben tot bepaalde officiële bronnen om hun financiële en fiscaal-technische taken te blijven doen. 
     
  • Hulpmiddelen 
    Hebben thuiswerkers alle hulpmiddelen om thuis even productief te zijn als op kantoor? Uit een studie van marktonderzoeker Quocirca blijkt dat slechts 3% van de bedrijven medewerkers dezelfde tools ter beschikking stellen als op kantoor. Dit houdt risico’s in. Als medewerkers, door een gebrek aan de juiste of even performante werktools als op kantoor, minder productief werken, doen ze al snel een uurtje of enkele uurtjes door om hun werk toch gedaan te krijgen. De werkknop wordt dan moeilijker afgezet. Dit werkt overuren in de hand.  
  • IT support 
    Niet alle thuiswerkers zijn even vaardig met technologie. Wat als er een technisch probleem opduikt met de laptop, pc, printer of IT-verbinding? IT support kan niet iedereen altijd uit de brand helpen en dit werkt frustratie in de hand.

Hybride werkomgeving

Rekening houdend met deze overwegingen is XsolveIT voorstander van een hybride werkomgeving. In een hybride werkomgeving maken bedrijfsleider en medewerker een  weloverwogen keuze tussen thuis- en kantoorwerk, al dan niet in combinatie. Want in vele werksituaties kan thuiswerk perfect worden gecombineerd met kantoorwerk, afhankelijk van de aard van de uit te voeren taken, en rekening houdend met bovenstaande overwegingen. 

Advies nodig over hoe jouw thuis- en telewerkers gebruik kunnen maken van dezelfde infrastructuur als op kantoor ?

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact met XsolveIT en we spreken elkaar snel.